Wist je dat…

ik in 2018 samen met Sarah De Keyser en Annelies Snoeckx een boek geschreven heb?

De titel van het boek luidt ‘AnderSS: Jonge kinderen met autisme: een praktische gids gebaseerd op het verhaal van Nyo’

Ik werkte toen nog voor thuisbegeleidingsdienst Het Raster en sprong mee op de kar om mama Sarah De Keyser te helpen haar dagboek uit te brengen.

Nu de scholen exact een week terug gestart zijn, wil ik even meegeven dat dit boek een must read is voor elke kinderverzorgster, ondersteuner, kleuterleerkracht, ouder, …

Autisme wordt er heel duidelijk in uitgelegd en er wordt meteen de koppeling gemaakt naar praktische hulpmiddeltjes voor thuis, in de opvang of in de klas.

De korte samenvatting van het boek gaat als volgt:

Mama Sarah De Keyser schrijft een dagboek over het leven met haar zoontje Nyo. Hij heeft een autismespectrumstoornis (ASS), wat zorgt voor de nodige moeilijkheden in het gezin, op school en daarbuiten. Sarah beschrijft haar dagelijkse zoektocht naar antwoorden en de juiste hulp voor haar zoon, terwijl ze strijdt voor meer begrip van de buitenwereld voor zijn situatie.

Ook haar eigen moeilijkheden, in haar relatie, als ouder en als persoon, komen op een eerlijke manier aan bod. Een theoretisch luik, waarin autismespectrumstoornissen op een duidelijke en vlot leesbare manier uitgelegd worden, kadert het autobiografische verhaal van Sarah en Nyo. Die achtergrondinformatie is essentieel voor een goed begrip van autismespectrumstoornissen.

Achteraan het boek is een praktische gids toegevoegd, boordevol tips, handvaten, adviezen en doorverwijzingen. De gids werd samengesteld door Stiene Van den Eynde en Annelies Snoeckx, medewerkers van Het Raster vzw, een thuisbegeleidingsdienst voor personen met een autismespectrumstoornis. 

AnderSS is geschreven voor iedereen die meer te weten wil komen over het leven van en met kinderen met een autismespectrumstoornis. Zowel grondige als eerder selectieve lezers kunnen in dit boek hun gading vinden. Het boek kan in zijn geheel gelezen worden, maar er kan ook gezocht worden op specifieke thema’s. AnderSS is ook een stem en een gids voor alle ouders die zelf op zoek zijn naar de juiste hulp en begeleiding voor hun kind.

Interesse om het boek aan te kopen? Klik hier